Kategoriler
Güncel Haberler & Duyurular
Firmalar
Örme Dünyası Dergisi
Vefat
Düğün
Sakat Kumaş Analiz Raporu
GELENEK BU SENE DE BOZULMADI. 23 Mayıs 2019
Örsad'ın geleneksel olarak düzenlediği iftar yemeği, Sektörel Birlik - dernek başkanlarının ve Örsad üyelerinin geniş katılımlarıyla gerçekleşti.

Örme Sanayicileri Derneği'nin geleneksel iftar yemeği bu sene, 23 Mayıs Perşembe günü İstanbul Wow Otel'de, Örsad yönetim kurulu, Sektörel Birlik Başkanları, Sektörel Dernek Başkan ve yönetimleri ve Örsad üyelerinin yoğun katılımlarıyla gerçekleşti. Sunumunu Örsad Başkan Yrd. Aptullah Karabela'nın yaptığı program, üretimin merkezine eğitim ve insanı koyan 'Önce ülkem, Bayrağım ve Değerlerimiz' diyen sektördeki emek ve katkısı azımsanmayacak ölçüde olan Örsad Başkanı Fikri KURT'un açılış konuşmasıyla başladı.
ŞARTLAR NE OLURSA OLSUN VAZGEÇMEDEN ÜRETMEYE DEVAM EDECEĞİZ.
Açılış ve selamlama konuşmalarının ardından Fikri KURT; "Bugün her zamankinden daha fazla pozitif enerji ve morale ihtiyacımız var. Daralan ve küçülen piyasalara karşı işletmelerimizi iyi yönetmeli, piyasaya karşı dengelerimizi korumalıyız. Bunları yaparken de mümkün olduğunca banka kredilerinden uzak durmaya gayret etmeliyiz. Üretimlerimizi kontrollü bir şekilde arttırmalı, daha fazla ihracat yapmaya odaklanmalı, katma değerli üretimi odak noktamıza almalıyız. Nereden geldiğimizi, nereye gittiğimizi iyi bilmemiz gerekiyor. Geçmişte çok iyi işler yaptık. Bu sektör bize çok şeyler kazandırdı. Bunları göz önünde bulundurarak şirketlerimiz güvence altına almalı ve içinden geçtiğimiz süreci çok iyi yönetmeliyiz. Ülkemizin ve şirketlerimizin büyümeye ihtiyacı var. Bunu yapmak için, pazarlarımızı çeşitlendirmeli ve daha hızlı koşmalıyız.
15 Temmuz hain darbe girişiminin ülkemize büyük zararlar verdiği ortadadır. Bu ülkeyi yıkmaya çalışan zihniyet, o günden beri ekonomik dengelerin bozulması için elinden geleni ardına koymamaktadır. Ülkemizin kaynaklarını başka ülkelere kaçırdılar. 2017 yılında büyüme oranımız yüzde 7,5 iken; işlerimizin iyi olduğunu, makinelerimizin çalıştığını unutmamak gerekir. 2018'de ise fiili olarak gerçekleştirilemeyen darbe teşebbüsü bu kez ekonomik olarak gerçekleştirilmeye çalışıldı. 2018 yılı Ağustos Ayı'nda başlayan döviz kurlarındaki olağandışı artışlarda da yıkılmadık ve ayaktayız. Evet işlerimiz istediğimiz düzeyde değil ancak diğer sektörlerle kıyasladığımızda Tekstil sektörünün iyi bir nokta da olduğunu düşünüyorum. Bu vesile ile tüm tekstil camiasını bitmeyen azminden dolayı tebrik ediyorum." dedi.
AVRUPA'NIN İKİNCİ, DÜNYA'NIN YEDİNCİ TEDARİKÇİSİYİZ.
Başkan Fikri KURT'dan sonra konuşmalarını yapan, İstanbul Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçı Birlikleri Başkanı Ahmet Öksüz; "Böyle bir ortamı bizlere oluşturan Başkan Fikri KURT'a, salonu dolduran örme sektörünün güzide temsilcilerine teşekkür ediyorum. 
Gerçekten pozitif enerji ve morale ihtiyacımız var. Bunu hakeden bir sektörüz. Avrupa'nın ikinci, dünyanın yedinci en büyük tedarikçisiyiz. Tekstilde dünya ticaretinden aldığımız pay yüzde 3,5. Ülkemizin genel dünya ticaretinden aldığı payın yüzde 1'in altında olduğunu düşünürsek, tekstilde ne kadar güçlü bir ülke olduğumuz daha rahat anlaşılacaktır. Bununla ne kadar övünsek azdır. Çok köklü bir sektörüz. Katma değerli üretimde de Türkiye'nin diğer sektörlerdeki birim kilo başı ortalamasının çok üzerinde ihracat gerçekleştirdiğimizi söylemek mümkün. 2018 yılı örme kumaş ihracatımız 1,5 milyar dolar. Hazır giyimde de 9,1 milyar dolarlık ihracatımız mevcut. Demek ki 10 milyar doların üzerinde ihracat yapmış bir sektörümüz var bu salonda. Bende sizleri tebrik ediyorum.
Elbette sektör olarak çok şeyler de kaybediyoruz. Örneğin eskiden Türkiye'nin en başarılı öğrencileri tekstil mühendisliği bölümünü tercih ederken, bugün bu bölümler yüzde 40'ın altında doluluk oranlarıyla karşı karşıya. Tekstil, hazır giyim, dericiler olarak Bakanlıklarımızı ikna ederek önümüzdeki öğrenim yılından başlamak kaydıyla tekstil mühendisliğine giren öğrencilere asgari ücret bursu taahhüt ettik. Amacımız kaliteyi yükseltmek ve daha başarılı öğrencilerimizi sektöre kazandırmak. Bir sektörde başarmak istiyorsanız orada kaliteli insana ihtiyacınız var. Sizlerden ricam bu projeye elinizden geldiği kadar destek vermeniz, dar gelirli ailelere mensup gençlerimizin ailesine hiçbir suretle yük olmadan birer tekstil mühendisi olarak yetiştirilmesine destek vermeniz. Bu çocuklar eğitim hayatları boyunca alacakları bu eğitim sayesinde okuyabilecekler." dedi.

TEKSTİL MÜHENDİSLİĞİNİ TEKRAR RAĞBET GÖREN BİR MESLEK HALİNE ÇEVİRECEĞİZ.
Ahmet Öksüz'ün ardından konuşmalarını yapan İstanbul Deri ve Mamülleri İhracatçıları Birliği Başkanı Mustafa Şenocak; Bu muhteşem kalabalığı bir araya getirdiği için Örsad Başkanı Fikri KURT'a, ayrıca teşekkür etmek istiyorum. Geceye ciddi destekler veren çok önemli sponsorlar var. Bu sponsorlara da teşekkürlerimi sunuyorum. Bir çok konu da tekstil ve deri aynı paragraf içinde yer alır. Aynı zaman da İTKİB ailesi olarak bu dönem de değerli başkanım Ahmet Öksüz'ün de değerli katkılarıyla çok uyumlu bir biçimde çalışıyoruz. Bu uyum, sorunlarımızın hükümet nezdinde çözülmesinde de bizlere kolaylık sağlıyor. Tekstil mühendisliğinin yeniden parlaması adına kendisinin çok değerli çalışmaları ve katkıları var. İstihdama destek konusunda da tekstile henüz bir alternatif oluşturulamamıştır. Her şeyin başında ihracat var. Ben hepinizi ihracat konusunda daha aktif ve duyarlı omaya davet ediyorum. Özellikle ayakkabı konusunda geçtiğimiz aylarda konkordato ilanlarıyla gündeme geldi ve sıkıntılar yaşandı. Ama öte yandan ihracatta tarihi başarılara imza atıldı. İhracatta ayağı olan firmaların iç pazarda yaşanan sıkıntılardan en az oranda etkilendiği görülüyor. Bu yüzden ihracata gerekli önemi verelim. Devletin bu konuda yeterli teşvikleri var ama maalesef bunlardan yararlanmayı bilmiyoruz. Lütfen bu konudaki bilgilendirme toplantılarına ilgi gösterin. Hepinizin Ramazan Bayramını şimdiden kutluyor, saygı ve sevgilerimi sunuyorum." dedi.

Bu haber 2233 defa okunmuştur.